Open deze pagina op je mobiel en installeer onze gratis app. ×

Wandelroutes

Avontuurlijke wandelroute


Om de hoek bij Flevo Natuur vind je de Laakse Slenk, een oude waterloop in het Hulkesteinse bos. De aanleg van de slenk draagt bij aan het verbinden van binnen- en buitendijkse natuur. De Laakse Slenk is nieuw leefgebied voor libellen als de witsnuitlibel en watervogels als de ijsvogel en de visarend. Je kunt de Laakse Slenk zien liggen vanaf de Wielseweg richting Naturistencamping Flevo Natuur. Hier vind je ook een toegangshekje naar dit gebied. Er loopt een hele mooie wandelroute (4 km) langs de oevers van de Laakse Slenk. Ook is er een spannende oversteek over het water en zijn er prehistorische belevingsobjecten aangebracht, zoals een haardplaats. Deze recreatieve en tegelijkertijd leerrijke route is aangelegd in samenwerking met Flevo-landschap.

Locatie: als je vanaf de Slingerweg de Wielseweg op gaat en voorbij het eerste wildrooster bent, zie je ‘De Laakse Slenk’ aan je linkerhand.

De route rondom de slenk is circa 45 minuten wandelen.


Slingeren door het Hulkesteinse bos

Flevo Natuur ligt in het midden van natuurgebied het Hulkesteinse Bos. Het Hulkesteinse Bos ligt in het vroegere stroomgebied van de rivier de Eem. Klei, zand en veen in de ondergrond zorgen samen met de gevarieerde grondwaterstand voor een rijke en afwisselende begroeiing. Ga op ontdekkingstocht via een van de wandel- en fietsroutes, ontspan op het Laaksestrand of ga heerlijk zitten mijmeren aan de Laakse Slenk, het prehistorische riviertje dat weer is opengegraven. Nu er weer water tussen de bomen door stroomt, zijn er in het bos veel libellensoorten bij gekomen. Op de gevarieerde bodem van zand, klei en veen groeit een afwisselend bos met veel verschillende boomsoorten. 

  • Wandelroutes Hulkesteijnse Bos 1-5 km
    Loop vanaf Flevo Natuur de toegangsweg op. In de 2e bocht is een fietspad het bos in. Iets links van het fietspad zie je een begroeid wandelpad, hier ga je in. Je gaat het klaphekje door en dan linksaf en volgt de gele wandelbordjes. Als je deze volgt kom je vanzelf weer op dit punt terug en dan heb je er een prachtige wandeltocht van ongeveer 3,5 km, 45 minuten en 4400 stappen opzitten. De kans dat je een marter, vos of een ree spot is zeker aanwezig
  • Eemhofroute (geel, 5 km). Start: bungalowpark De Eemhof, Eempad, Zeewolde.
    Een afwisselende boswandeling rond het bungalowpark. In de toppen van de bomen leeft de wielewaal. En de kans is groot dat een damhert uw pad kruist. Honderden jaren geleden stond hier een groot oerbos, dat door de zee is opgeslokt. Langs de route liggen nog resten van stammen. Ze zijn herkenbaar aan de donkere, bijna zwarte, kleur van het hout.
  • Rassenbeekroute (rood, 3 km). Start: Rassenbeekweg, Zeewolde.
    Staatsbosbeheer doet hier niets en laat de natuur zijn gang gaan. Zo ontstaat een afwisselend gebied met open weiden en opgaand bos. De poel bij het startpunt is het resultaat van het afgraven van zand voor de paden. De dichte beplanting is een broed- en schuilplaats voor allerlei soorten zangvogels. En u kunt hier ook zwart reeën tegenkomen!
  • Natuurpad (rood, 2,5 km). Start: nabij ingang Flevo Natuur, Wielseweg, Zeewolde.
    Langs deze route zie je alle stadia van de ontwikkeling van polderbossen. De sloten en tochten zijn van belang voor het afvoeren van regen- en kwelwater naar de gemalen. In de stuifketels vind je dopheide, heel bijzonder voor de polders. Onderweg veel paddenstoelen en vogels. Onder fijnsparren liggen braakballen van ransuilen die hoog in de boom hun roes uitslapen.
  • Stuifketelroute (blauw, 4 km). Start: natuurkampeerterrein Altena, Zeewolde.
    Route langs sloten, poelen en plassen. In het voorjaar zetten hier duizenden kikkers, padden en salamanders hun eitjes af. En de stuifketels herbergen bijzondere planten. Zoals orchideeën, dopheide en mottekruid. Tip: bij nat weer laarzen aan.
     

Horsterwold

Uitgestrekte bossen, eindeloos struinen. Het Horsterwold is een van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland. Waar zou je beter van rust en ruimte kunnen genieten? Je deelt het bos alleen met reeën, wilde paarden, damherten en vossen en vogels. Een uitgebreid netwerk van paden en routes ligt voor je klaar. Maar er zijn ook grote delen bos met minder paden, waar het nóg rustiger is. Zo'n groot gebied zit ook vol met speciale plekjes en bezienswaardigheden. Ontdek ze met de fiets, lopend, te paard of vanuit de kano. Of ga mee met een van de safaritochten die Staatsbosbeheer hier organiseert, te voet, te water of in de ecokar. En beleef mee hoe de rijkdom aan planten, bomen, dieren en paddenstoelen zich nog steeds verder uitbreidt.
  • Boswachterspad Stille Kern 5.5km
    De route start op parkeerplaats aan de rand van de Stille Kern. Loop vervolgens naar de Horsterberg en ga bij de trap naar beneden om het pad van 5,5 km langs de waterplas te lopen. Je mag hier ook van het pad af om vrij te wandelen door het gebied. Van deze route kun je ook het gpx-bestand downloaden. Het wandelpad is half verhard en niet geschikt voor mensen met een fysieke beperking. Honden zijn niet toegestaan omdat er in het gebied wilde paarden en damherten voorkomen. Langs de waterplas zijn twee zitplekken van boomstammen gemaakt. Gedurende de winterperiode kan de wandeling zeer nat zijn en is het verstandig om laarzen aan te doen.